2008. március 30., vasárnap

Édes-savanyú

Most egyenlőre nincs más kreatív dolog, amit megoszthatnék Veletek... de ezt most muszáj!
Egyébként úgy látszik, hogy a citromos-korszakom másodvirágzását élem (az első egy régebbi dolog és főleg a konyhai színekben és berendezésben nyilvánult meg), mert húsvétkor citromos tiramisut alkottam - szintén fergeteges sikerrel. Az is megér majd egy külön bejegyzést, de most lássuk a mai "attrakciót":


FRANCIA CITROMTORTA

HOZZÁVALÓK: 20 dkg liszt, 25 dkg cukor, csipet só, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg vaj vagy margarin, 2 tojássárga, 5 citrom, kb. 1/2 dl cukor- vagy juharszirup, 3 tojás, 1,2 dl tejszín

A lisztet 5 dkg cukorral, csipet sóval, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a vajjal és 1 tojássárgával a robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk, majd gyors mozdulatokkal, hideg kézzel összegyúrjuk. Hűtőben 30 percig pihentetjük.
Közben 4 citrom héját, a fehér résszel együtt eltávolítjuk, majd felszeleteljük. A sziruppal és a vízzel együtt felforraljuk és alacsony hőfokon 3 percig pároljuk. (Én valószínűleg túl vékonyra szeleteltem, vagy tovább pároltam, mert eléggé szétestek a szeletek, úgyhogy ennél a résznél nem árt figyelni. Sokkal esztétikusabb, ha szépek rajta a citromszeletek...) Kivesszük, lecsöpögtetjük.
Egy 29 cm-es gyümölcstortaformát vajjal kikenünk, majd a vékonyra nyújtott tésztával kibéleljük. Villával megszúrkáljuk és sütőpapírral kibéleljük, megtöltjük szárazbabbal és előmelegített sütőben, 175 fokon (2-es fokozat gáztűzhelynél) 10-15 percig sütjük.
A töltelékhez a megmaradt tojássárgát az egész tojásokkal és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megmaradt citromok levét és a kemény habbá vert tejszínt óvatosan beleforgatjuk. (Nekem sajnos csak főzőtejszínem volt itthon, úgyhogy azzal készítettem, nem tudtam habot verni hozzá, pedig úgy biztos még finomabb lett volna. Kárpótlásul viszont 2 dl tejszínt beledöntöttem...)
A sütőpapír eltávolítása után a citromkrémet a tortára öntjük és további 20-25 percig sütjük 150 fokon. (gáztűzhely 1-es fokozat) Kirakjuk a citromszeletekkel és még további 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Szükség esetén a sütési idő vége felé le is takarhatjuk. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
(Forrás: Tina húsvéti száma - 2001.)
Egyébként az alap szerintem bármilyen gyümölccsel vagy befőttel kirakva nagyon fincsi lehet... Így citromosan igazán pikáns és üdítő édesség!

5 megjegyzés:

helen írta...

Tetszik. A hideg kezet hogy kell előállítani? :)

Clinique-Bogi írta...

Akinek 35-ös a lába annak hideg a keze. Ezt a "Női logika, mint olyan" című könyvben olvastam.
A sütit Edit meg azt hiszem ki kell próbálnom. :-)

Edige írta...

Ez nálam passzol is...
Azért az alapból hideg kezemre még folyattam egy kis hideg vizet. Egyébként meg szinte sejtettem, hogy ezen fogtok fennakadni. :-)))

Unknown írta...

muszáj? így irjuk

Ildi

Edige írta...

Bocsi! Javítottam...