2008. január 5., szombat

Ha hétvége - akkor buli!

Ma anyukám szülinapját ünnepeltük. Szegénykének mindig elsikkad a karácsony és a szilveszter után ez a nagy nap... Már egyszer felvetette, hogy átteszi nyárra - de ugye ez azért nem megy.
Meglepinek sütöttem neki egy máktortát. Régebben nagy sláger volt nálunk, de mostanában kicsit elfelejtődött. Diabetikusan is nagyon fini volt...

MÁKTORTA

HOZZÁVALÓK: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 dkg darálatlan mák (próbáltam úgy is, de reménytelenül lesüllyedt mind az aljára és szalonnás lett tőle: tehát 6 dkg darált mák), 6 dkg búzekeményítő, csipet só
Töltelékhez: 14 dkg darált mák, 7 evőkanál porcukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 1/2 dl feketekávé
A tojásfehérjéből kemény habot verünk a porcukor felével. A tojássárgákat a maradék cukorral kikeverjük, majd apránként beledolgozzuk a tojásfehérjébe. Ezután beleforgatjuk a keményítőt és a mákot. Kerek tortaformát kikenünk vajjal, majd liszttel megszórjuk. (Nekem úgy nagyon szépen fel szokott jönni a piskóta, ha csak az alját lisztezem, az oldalát nem.) A tésztamasszát beleöntve, előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
A töltelékhez a mákot egy kis lábosban leforrázzuk a feketekávéval, majd a cukrot hozzátéve, addig kevergetjük, míg a cukor fel nem olvad benne. Ha kicsit meghűlt, az előzőleg habosra kevert vajjal összedolgozzuk. A tortát két vagy három felé vágjuk (ez utóbbi nekem még nem sikerült) és megtöltjük a mákos krémmel, majd a tetejét is bevonjuk vele. Jól behűtve tálaljuk.
A tészta folpackba csomagolva sokáig friss marad. Fagyasztószekrényben akár fél évig eláll.
(Forrás: A négy alapíz szakácskönyve Édes)

KÉKSAJTOS-PÓRÉS HASÉ

HOZZÁVALÓK: 50 dkg vajas-leveles tészta, 20 cm-es póréhagyma, 2 dkg vaj, 10 dkg márványsajt, 1 tojás
A póráhagymát felkarikázzuk és kevés vajon megpároljuk. Miután kihűlt, belemorzsoljuk a sajtot. (Én biztos, ami biztos, tettem bele sót és borsot is.) A tésztát vékonyra nyújtjuk és 4 x 4 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik tészta közepére kis kupac tölteléket teszünk és két egymás melletti szélét megkenjük tojással, majd háromszög alakúra hajtjuk, széleit óvatosan összenyomva. Tetejét tojással megkenjük és előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
(Forrás: Nők Lapja)

Azért másoltam be mindkét receptet, mert nagyon finom mindkettő - próbáljátok ki!

5 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Jól néz ki ez a máktorta, meg fogom sütni. :-) Ha érdekelnek diabetikus édességek, nézdd meg a blogomat.

Nina írta...

Kipróbáltam a sajtosat :))
Nem volt itthon kéksajt, így sima trappista ment bele, meg hagyma, a lírtak alapján, most sül, igen ínycsiklandó illat van a lakásban :)))
Szerintem szuper vacsi lesz, köszönöm, hogy megosztottad velem!

Edige írta...

Nina, örülök, hogy kipróbáltad a receptet - nekünk nagyon ízlett még másnap is...

Cukroskata: Megnéztem a blogodat és találtam rajta sok jó diabetikus receptet. Anyuéknak biztosan gyakran fogok sütni ilyesmiket... Köszönöm!

Cukroskata írta...

Örülök,:-) írdd meg majd, hogy hogy sikerült.

melcsilla írta...

Nyami, nyami, tetszik mind!