2014. február 3., hétfő

Zabpehely keksz

Ma az egyik kedvencem készült: zabpelyhes keksz. Szeretem, mert megvan az az illúzióm, hogy egészségeset eszek és még finom is!


CSOKIS-DIÓS ZABPELYHES KEKSZ

Hozzávalók: 20-25 dkg barna cukor, 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, vagy kevés vanília aroma, 1 tojás, 25 dkg zabpehely, 20 dkg (teljes kiőrlésű) liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 10 dkg apróra vágott étcsoki, 10 dkg vágott dió vagy mandula

A vajat és a cukrot kimérem egy edénybe és félreteszem, amíg a többi hozzávalót előkészítem. Így van egy kis ideje a vajnak szobahőmérsékletűre melegedni. A zabpelyhet egy serpenyőben aranybarnára pirítom, és ha egy kicsit már meghűlt, akkor késes aprítóval durvára aprítom. Ez megúszható, ha eleve apróbb szemcséjű zabpelyhet használok, de a pirítást érdemes megcsinálni, mert nagyon kellemes ízt ad a keksznek. A csokit és a diót is felaprítom - és kezdődhet az érdemi rész.
Először a sütőt kapcsolom be, hogy felmelegedjen, mert a tészta összeállítása innentől már megy, mint a karikacsapás! A vajat a cukorral jó habosra keverem, majd hozzáadom a tojást is. Ezután beleöntöm a száraz hozzávalókat is, majd a legvégén a csokit és a diót. Egy ragacsos masszát kapunk, melyből evőkanállal szaggatunk kb. baracknyi gombócokat. Kézzel kissé ellapítjuk és egymástól jó távol tesszük a tepsibe, mert sülés közben szétterülnek. (Nekem most elég nagy tallérokat sikerült gyártanom, de így is el fog fogyni...)
180 fokos sütőben (légkeverésnél 160 fokon) 15 percig sütjük. Tepsiben hagyjuk hűlni pár percig, mert még nagyon lágy, de hűlés közben megkeményedik és finom, ropogós keksz lesz belőle.

Jó étvágyat hozzá!

5 megjegyzés:

Tündérke írta...

Remekül hangzik, kipróbálom :)

Kryx írta...

Igazán bevált receptet keresek a témában egy hete, mert a céges büfében lehet ugyan kapni, de gondoltam költségtakarékoskodok és legalább tudom is, hogy mi van benne.
Köszönöm a receptet, a legjobbkor jött és én is ki fogom próbálni.

ozsuzsanna írta...

Nem vagyok nagy sütő-főző, de kipróbálom! Nagyon finomnak tűnik!

Edige írta...

De jó!!! Örülök, hogy ilyen sikert aratott a recept. Remélem, hogy Nektek is ízleni fog.

Szera írta...

Ez nagyon tetszetős! :) Nem haragszol, ha tovább adom? Köszönöm! ♥